Selecteer een pagina

Home ➾ Blog ➾ Gebruik Social Currency in horeca en recreatie

Gebruik Social Currency in horeca en recreatie

Marco Louters Auteur

Marco Louters

1 juli 2022 | 5 minuten leestijd

Social Currency in Restaurants and Leisure_Extra
Marco Louters Auteur

Marco Louters

1 juli 2022 | 5 minuten leestijd

Wáár we over praten beïnvloedt hoe anderen ons zien. We praten graag over dingen die onze sociale status in de groep bevorderen. Dingen die ons interessant doen lijken. Dingen die ons slim doen lijken. Dingen die ons cool doen lijken.

Social Currency is één van de zes mogelijke elementen om viraliteit aan te moedigen; going viral. Viraal gaan is in feite een supersnelle verspreiding van een afbeelding, audio, video of stuk informatie van de ene persoon naar de andere.

Ik zou willen zeggen dat de term oorspronkelijk een link heeft met virussen – die zich razendsnel verspreiden van persoon naar persoon – maar het liefst denken we niet terug aan het coronavirus

Vaak wordt gezegd dat je viraliteit niet kunt maken; niet kunt ontwerpen. Er heerst een overtuiging dat je simpelweg geluk moet hebben. Het gaat viraal, of niet. Het is in handen van de internetgoden.

Gelukkig zijn er hele slimme mensen geweest die dit fenomeen hebben onderzocht, zoals Malcolm Gladwell, auteur van The Tipping Point, Jonah Berger, auteur van Contagious en Adam L. Penenberg, auteur van Viral Loop.

Het blijkt dat bedrijven die viraal gaan slagen om veel van dezelfde redenen, terwijl niet-succesvolle bedrijven op verschillende manieren lijken te falen.

Dit is interessant, want dit wil zeggen dat we naar de gemeenschappelijke factoren kunnen kijken van de bedrijven die hierin succesvol zijn geweest.

Eén van deze gemeenschappelijke factoren is Social Currency, het onderwerp van deze blog. Hoe kun je als horeca- of recreatiebedrijf Social Currency gebruiken in jouw bedrijfsconcept en marketing?

In de nabije toekomst pakken we ook de andere vijf factoren op.

De in totaal zes elementen – de STEPPS – komen allemaal voort uit het boek Contagious, door Jonah Berger. Het is tevens één van de drie boeken die ten grondslag liggen aan het concept van Questlog.

1. Social Currency -> mond-tot-mond reclame

Je bent wat je deelt 🗣️

Niet iedereen wil viral gaan. Maar zelfs als je, persoonlijk, niet viral hoeft te gaan met jouw bedrijf, is het toch verstandig om Social Currency in het achterhoofd te houden bij het ontwerp van een bedrijfsconcept en marketingboodschap.

Social Currency staat gelijk met mond-tot-mond reclame.

Je bent wat je eet. Je bent wat je draagt. Die kennen we. Maar je bent ook wat je deelt.

Social Currency betekent in het Nederlands letterlijk Sociale Valuta.

Valuta kennen we als term die wordt gebruikt voor een betaalmiddel of geldsoort. Eigenlijk zouden we dit kunnen zien als waarde. Valuta = waarde.

Dus, sociale waarde.

Wáár mensen over praten heeft invloed op wat anderen van hen denken. Hetgeen waar je over praat kan statusverhogend werken, maar ook statusverlagend.

Het is dus heel logisch dat we liever dingen delen die ons slim doen lijken dan dom en dat we liever praten over onderwerpen die ons cool doen lijken dan saai, leuk dan suf, snel dan sloom, on-trend dan outdated.

En praten over dingen? Dat doen we graag.

Praten en delen zijn onderdeel van ons meest fundamentele gedrag. Ze maken ons mens. Ze verbinden en vormen.

40% van waar we over praten is ‘self-sharing‘  👉😶👈

Het begint al in onze kinderjaren. We hebben net een mooie tekening gemaakt van papa en mama. De ene arm is iets breder dan de andere, maar dat maakt niet uit. Op sommige plekjes is het niet helemaaaaal gelukt om binnen de lijntjes te kleuren, maar dat maakt niet uit.

We zijn er trots op!

Tijd om de tekening aan anderen te laten zien!

Self-sharing volgt ons van jong tot oud. We delen constant onze gedachten, meningen en ervaringen met anderen. De één wat meer via social media. De ander wat meer op het terras.

Meer dan 40% van alles wat mensen bespreken zijn hun persoonlijke ervaringen of relaties.

Dit is niet alleen ijdelheid.

Psychologisch gezien geeft het delen van de eigen mening dezelfde beloning als eten en geld. Jason Mitchell en Diana Tamir, neurowetenschappers van Harvard, ontdekten dat het delen van persoonlijke meningen precies deze zelfde hersencircuits activeert.

Maar hoe kunnen we Social Currency aanwakkeren?

2. Creëer innerlijke merkwaardigheid

Social Currency strategie #1 🤯

Eén van de strategieën is om een innerlijke merkwaardigheid aan het product of de dienst te koppelen.

Jonah Berger schrijft in zijn boek over een $100 cheesesteak.

( Nadat Ada de afbeelding van deze blog had gemaakt, kwam ik erachter dat mijn geheugen me in de steek had gelaten. Ik dacht dat het ging om een cheesecake… Maar nee, het was een cheesesteak. ) 😅

Toen Howard Wein zijn steakhouse in Philadelphia opende, wist hij dat hij zijn gasten aan het praten moest krijgen. Restaurants zijn immers heel goed in failliet gaan. Zijn marketing budget was ook niet heel groot.

Maar hoe? Hoe kan hij het onderwerp van gesprek worden?

Een cheesesteak van $100 zou kunnen bijdragen…

Wein verwachtte publiciteit te krijgen door de eenvoudige cheesesteak naar nieuwe culinaire hoogte te brengen, met een nieuwswaardig prijskaartje.

De cheesesteak werd inderdaad een gespreksonderwerp. “Het was als het eten van goud.” Een hoogwaardig product geserveerd met een gekoeld glas Veuve Clicquot champagne. “Eerlijk gezegd onbeschrijfelijk.” Zijn klanten spreidden het nieuws.

Howard Wein had een innerlijke merkwaardigheid gecreëerd.

Iets merkwaardigs kunnen we zien als opvallend. Misschien een beetje raar. Apart. Bijzonder. Bizar. Buitengewoon. Eigenaardig. Anders dan gewoon. Speciaal. Misschien is het nieuw. Verrassend. Extreem. Of gewoonweg interessant.

Maar het belangrijkste aspect van opmerkelijke dingen is dat ze het waard zijn om genoemd te worden.

Worthy of mention.

Het benoemen waard.

Wat zijn nog meer voorbeelden?

Het vasthouden van een levende slang? Een bakje gedroogde insecten als optie in de soep? Ondergedompeld worden in een surrealistisch kunstdoolhof? Alles kapot mogen slaan in een smash room? Onder een enorme maan liggen in een oude kerk? Het overnachten in een pipowagen? Een burgerchallenge? Een visueel verbluffende cocktail?

Maak die merkwaardigheid vervolgens zo inherent aan het product mogelijk.

3. Gebruik gamification

Social Currency strategie #2 🎮

Ook kan gamification helpen in het opwekken van Social Currency. Gamification is in feite het gebruik van spelelementen in de echte, offline wereld.

Mensen delen graag hun prestaties; het bereiken van een nieuw levelsegment, het eindelijk voltooien van die moeilijke uitdaging, het winnen van die grote beloning.

Hier komt een deel status bij kijken.

( Overigens verschillen mensen in welke soort status ze belangrijk vinden. Lees ook onze blog over de vier player types. )

Een belangrijk ingrediënt van gamification is dan ook sociale connectie. Kunnen vrienden elkaar in het spel vinden? Kunnen ze vergelijken en delen?

Denk ook eens aan geautomatiseerde Social Currency. Wat als spelers direct kunnen zien wat hun vrienden zojuist hebben gedaan en behaald; waar ze zijn geweest?

Monkey see is monkey do.

Dit is een onderwerp waar je Questlog voor zou kunnen gebruiken.

Questlog maakt een spel van het uitproberen van nieuwe belevingen in horeca, recreatie, cultuur en natuur. Bedrijven zijn onderdeel van één groot speelveld.

De gamification bij individuele bedrijven (in de vorm van Quests), gekoppeld aan elkaar, versterken het geheel. De progressie die de speler ervaart eindigt niet bij één bezoek, maar loopt door.

Van restaurant naar bar, naar recreatie, naar lunchroom. En zo door, en zo door.

4. Maak klanten Insiders

Social Currency strategie #3 🤓

Social Currency omvat natuurlijk ook het vertellen van interessant nieuws… En wat als dat nieuws alleen bekend is bij een klein aantal individuen? Wat als het eigenlijk een geheim is?

Het schijnt dat als iets geheim hoort te zijn, mensen er juist eerder over zullen praten.

Wat als er een geheime doorgang zit onder een paar kappersstoelen naar een ondergrondse cocktailbar? Wat als de achterwand van een telefoonhokje een deur blijkt te zijn, die alleen open kan bij het indraaien van het juiste telefoonnummer?

Bedenk iets interessants, nieuws, tofs, geweldigs, dat in eerste instantie bekend is bij maar een kleine groep mensen (waarvan je weet dat ze het door zullen vertellen).

Wat als voor de release van een nieuw speciaalbiertje maar een paar gasten zijn uitgenodigd (die ook vrienden mogen meenemen)? Wat als de marketing van het biertje nog niet was begonnen voorafgaand aan het evenement?

Wat als mensen toegang hebben tot iets speciaals?

Deals die niemand anders kan zien?

Vroege toegang?

Ontwerp deze strategie op zo’n manier dat het vertelwaardig is. Het benoemen waard.

Social Currency.

Wellicht ook interessant…

Questlog Blog Business - Dit is waarom we nieuwe belevingen willen proberen

Het belang van nieuwigheid

Waarom willen we nieuwe dingen proberen? 🤩 Wat zegt de psychologie? Dit is het belang van nieuwigheid.

Questlog Blog Business - Dit is waarom we nieuwe belevingen willen proberen

Het belang van nieuwigheid

Waarom willen we nieuwe dingen proberen? 🤩 Wat zegt de psychologie? Dit is het belang van nieuwigheid.